Trainer

De trainer

Sebastiaan Munter is op zijn 6e jaar begonnen met judo. Omdat hij niet groot was en nogal verlegen, dachten zijn ouders hem wat weerbaarder te maken door hem naar judo te brengen. In Beverwijk werd hij door de lessen onder leiding van Jaap Philipoom en Cor Barbieri al snel kampioen van de sportschool. Hoewel hij in zijn jeugd vooral recreatief aan het judoën was slaagde de opzet van zijn ouders, hij werd behoorlijk wat zelf zekerder en ook begon hij op straat aan zelfvertrouwen te winnen. Dit moedigde hem aan om door te gaan met judo. Op zijn 13e maakte hij een kortstondig uitstapje naar het karate, waarna hij weer snel bij het judo terugkeerde. Hij wist tussen zijn 14e en 17e menig toernooi te winnen, maar aansluiting bij de nationale top vond hij net niet. Sebastiaan wist in 1992 op 15-jarige leeftijd te slagen voor zijn zwarte band, waarna in 1996 de tweede dan volgde en in 1999 de derde dan. Op 17-jarige leeftijd gaat Sebastiaan zijn leraar assisteren bij het geven van de judolessen. Op dat moment is hij verkocht, hij wil judoleraar worden!

Sebastiaan gaat in 1997 naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam, waar hij in 2001 van afstudeert in de richting Sportmanagement. Om zijn studie en verdere kosten te betalen gaat Sebastiaan in zijn tijd aan de ALO lesgeven bij tal van clubs in en rond Amsterdam. Met zijn opgedane kennis gaat hij vanaf 2002 lesgeven bij Sportschool De Lange, en hier wordt hij verantwoordelijk voor de trainingen aan de wedstrijdgroep. Het duurt niet lang voordat de resultaten komen. Er worden zowel individueel als in teamverband prijzen gewonnen op regionaal-, districts- en zelfs op nationaal niveau.

Onderwijl blijft Sebastiaan zichzelf ontwikkelen als vechtsporter. In 2002 komt hij via een toenmalige collega terecht bij de Brazilian Jiu Jitsu school van Maxim Leijdekker in Purmerend. Na slechts enkele maanden trainer wordt Sebastiaan in 2002 zowel Nederlands kampioen als 2e op de Europese kampioenschappen. Het jaar erop wordt Sebastiaan wederom Nederlands kampioen en wordt hij 3e bij de EK. Ook in het submission grappling, de variant van het Braziian Jiu-Jitsu waarbij in een korte broek en een shirt (in plaats van een judopak) wordt gevochten, is hij succesvol. Hij wordt tweemaal Nederlands kampioen (2006 en 2008).

In 2005 verlegt Sebastiaan zijn grenzen naar de ringsporten. Met zijn judo- en BJJ achtergrond gaat hij kickboksen trainen, om zo op Mixed Martial Arts gebied uit te gaan komen. Na een aanvankelijk sterke start, waarin Sebastiaan 6 overwinningen behaalt, komt hij op een niveau waarop professioneel vechten aan de orde van de dag is. Ondanks zijn 40-urige baan en zijn judolessen probeert hij aan te klampen bij de top van Nederland, maar te vergeefs. Na een aantal nederlagen stopt hij met de ringsporten, om zich verder helemaal toe te leggen op judo en BJJ.

Sebastiaan komt in 2006 als consultant te werken voor het project Tijd voor Vechtsport. Binnen dit project ontwikkelt Sebastiaan zich meer en meer als trainer die vechtsport overstijgend bezig kan zijn. Door vechtsportprincipes aan maatschappelijke thema’s te koppelen zorgt hij voor tal van unieke oplossingen op het gebied van weerbaarheid, agressieregulatie en omgaan met pesten.

Sebastiaan blijft zich tevens ontwikkelen in de inhoud van de sport. Zo behaalt hij in 2010 zowel zijn paarse band in het Rickson Gracie Jiu Jitsu als zijn vierde dan judo. Nog steeds traint Sebastiaan regelmatig Judo en BJJ, om zo zijn sport inhoudelijke kennis te blijven vergroten. In 2013 heeft Sebastiaan zijn bruine band in het Rickson Gracie Jiu-Jitsu mogen ontvangen uit handen van Harold Harder.

Ook heeft Sebastiaan zijn passie voor niet-budosporten binnen Bushido weten te integreren. Zo kan er momenteel meerdere keren per week conditioneel worden getraind, zowel binnen als buiten.