Praktische informatie

Wat heb je nodig?
Om deel te kunnen nemen aan de lessen heb je een Judo- of BJJ pak nodig. Bij judo dragen dames en meiden onder hun judopak een wit T-shirt, bij BJJ mag dit shirt iedere gewenste kleur hebben.
Judo- en BJJ pakken zijn via de club tegen aantrekkelijke prijzen te verkrijgen. De prijzen van een pak variëren vrij sterk, want er is veel verschil in kwaliteit tussen beginnerspakken en pakken voor serieuze wedstrijdbeoefenaars. Onze trainer kan u altijd adviseren in welk pak het meest geschikt is.
Verder raden wij een paar slippers aan voor in de kleedkamer en de zaal. Op de mat lopen we op blote voeten, maar daarbuiten is het door vuil en/of scherpe voorwerpen als steentjes en splinters van de houten vloer niet handig om ook op blote voeten te lopen.

Hygiëne
Voor de hygiëne en de veiligheid zijn een aantal zaken belangrijk:
– Personen met lang haar dienen dit vast te maken met een elastiekje waarin geen harde voorwerpen zijn verwerkt
– Nagels van zowel hand als voet zijn kort geknipt om schade bij jezelf en je trainingspartners te voorkomen
– Sierraden mogen tijdens de lessen niet gedragen worden. Dus alle horloges, ringen, kettinkjes, oorbellen en piercings dienen uit en af te worden gedaan!
– Je judopak dient regelmatig gewassen te worden. Een stinkend pak is voor niemand fijn!
– Na de training kleed je je om, en ga je niet in je Judo/BJJ outfit naar huis. Ook zijn er douches beschikbaar in onze accommodatie.

Graduaties Judo
Zowel Judo als Brazilian Jiu-Jitsu werkt met banden. De volgorde van de banden met judo is als volgt:
– Witte band
– Gele band (vanaf 6 jaar)
– Oranje band (vanaf +/- 7 jaar)
– Groene band (vanaf +/- 9 jaar)
– Blauwe band (vanaf +/- 11 jaar)
– Bruine band (vanaf +/- 13 jaar)
– Zwarte band (vanaf 15 jaar)
Bij de jeugd tot 13 jaar zitten er tussen de banden de zgn. ‘slippen’, dit zijn tussenstappen welke dezelfde volgorde hebben als de kleuren van de band.
Voor zowel banden als slippen hebben we examens. De slip-examens worden in principe gehouden tijdens de laatste lesweek van het jaar in december, en de band-examens zijn tijdens de laatste lessen voor de zomervakantie. Iedereen doet in principe ieder jaar slip-examen, en de band examens zijn op uitnodiging.
Binnen de club worden de examens tot en met de bruine band afgenomen, voor zwarte band en hoger dien je examen te doen bij de Judo Bond Nederland.

Graduaties Brazilian Jiu-Jitsu
De volgorde van banden is anders dan bij judo. Zo is er in het BJJ onderscheid tussen ‘jeugdbanden’ en ‘volwassenbanden’.
Jeugdbanden zijn de volgende:
– Gele band (vanaf +/- 11 jaar)
– Oranje band (vanaf +/- 12 jaar)
– Groene band (vanaf +/- 14 jaar)
Vanaf ongeveer 15-jarige leeftijd is het mogelijk om ‘volwassen banden’ te behalen:
– Blauwe band
– Paarse band
– Bruine band
– Zwarte band
De examens Brazilian Jiu-Jitsu onderscheiden zich van judo doordat alle stof niet alleen ‘voorgedaan’ dient te worden, maar eveneens dient de stof in een sparringssituatie (met weerstand) gedemonstreerd te worden. Een bandexamen is fysiek dan ook redelijk zwaar te noemen, vooral bij de volwassenen.
Om zo goed mogelijk op de band examens te verschijnen is het mogelijk om, net als bij het judo, slip-examens te doen. Een BJJ slip heeft dezelfde kleur als de band, maar gaat vooraf aan het bandexamen. Het grote verschil met een band examen is dat het slip examen de sparringstest mist.
De jeugd doet examen binnen de club, vanaf de volwassen banden wordt er landelijk geëxamineerd door docenten van de Rickson Gracie Federatie Nederland.

Hoe knoop ik mijn band?
Voor veel mensen erg logisch, maar als je net begint met judo of BJJ dan kan het knopen van de band een hele puzzel zijn. Er zijn dan ook verschillende varianten denkbaar, maar onderstaand is de meest makkelijke;

1) Je neemt het midden van je band en plaatst deze tegen je buik. Je kimono is dan al netjes dichtgevouwen (links over rechts).
2) Je haalt de band met beide uiteinden achter je rug door naar voren. Als het goed is heb je nu twee even lange einden.
3) Je legt beide uiteinden over elkaar in een soort kruis. Het bovenste einde wikkel je vervolgens onderdoor (ook onder het deel van de band dat al voor je buik zat!)
4) Je trekt het geheel nu stevig aan
5) De laatste knoop is nu een ‘gewone’ platte knoop. Let er wel op dat beiden uiteinden naar de zijkant uitkomen.
6) Je band zit nu vast!