Bushido BJJ’er Marcin Kus kampioen in Rijswijk

Marcin kampioenOp zondag 25 mei ging er voor het eerst een Bushido afvaardiging naar een officieel BJJ toernooi. Marcin, Erik en Menno deden in RIjswijk mee met het ‘White and Blue Belts Only’ van Holland BJJ Network.
Aan dit toernooi deden een hoop beginnende BJJ’ers van zo’n beetje alle scholen in Nederland mee en ook waren er afvaardigingen uit Belgie, Duitsland, Polen, Zweden en SloveniĆ«. Een sterk bezet toernooi dus.
Erik begon en wist zijn eerste partij meteen te domineren. Binnen no time 13-0 voor en Erik bleef jagen voor de submission. Via een choke lukte dit, alleen had Erik zich hierbij nogal uitgeput. Leermomentje…. In de tweede partij werd dit duidelijk. Tegen een stugge geblokte tegenstander kwam Erik achter met 2-0 en hij kon dit helaas niet meer goedmaken. De derde partij ging helaas ook verloren en hiermee was Erik een ervaring rijker, maar het toernooi zat erop.
Menno en Marcin zaten beide in de -94 klasse, waar Menno goed begon Hij kwam 5-0 voor en had vlak voor tijd een comfortabele positie. Hij wilde echter meer en werd hierdoor wat onzorgvuldig. Zijn tegenstander wist de positie om te draaien en Menno verloor helaas met 5-7. Jammer. Hierna herstelde Menno zich, door zijn tegenstander zo onder druk te zetten dat deze zichzelf blesseerde bij een aanval. Menno won de partij, maar wist zijn laatste partij niet te winnen waardoor ook hij na drie partijen klaar was.
Marcin begon meteen ook goed. Tegen een sterke mede Pool duurde het even voor Marcin druk kon zetten, maar vanuit de guard wist hij vlak voor tijd een kimura (armklem) aan te zetten, waar zijn tegenstander op moest afkloppen. Ook de tweede partij werd gewonnen met dezelfde kimura techniek, waarna de laatste poulewedstrijd ook door Marcin werd gewonnen. Ditkeer weer met een armklem, maar nu een americana. Hiermee plaatste Marcin zich voor de halve finales. In de halve finale maakte Marcin zijn snelste submission. Binnen de minuut moest zijn tegenstander afkloppen op een armbar vanuit de guard, en een finaleplaats was hiermee een feit. In de finale waren beide tegenstanders erg op hun hoede en bleef het gevecht lang staand. halverwege de tijd koos Marcin echter voor de aanval, en wist hij na een takedown de cross side te bereiken. Vanuit de cross side viel hij meteen weer aan met een americana armklem. De tegenstander glipte er echter uit, maar Marcin bleef volharden en wist uiteindelijk de submission te maken! Vijf partijen, vijf submissions! Top gedaan Marcin!