Judo

Judo

Judo is een kleine 130 jaar geleden vanuit het traditionele Jiu Jitsu ontwikkeld door Jigoro Kano. Deze wist van de harde en destructieve zelfverdediging een systeem te creëren waarbij jong en oud plezier kan vinden. Kano noemde zijn nieuwe systeem ‘Judo’, dat letterlijk ‘de zachte weg’ betekent.

Momenteel is judo een van de meest bekende en populaire vechtsporten in Nederland. Judo wordt vaak geroemd voor zijn pedagogische karakter, en judo kan op vele vlakken zijn waarde hebben. Binnen stichting Bushido trachten we een mix te maken van alle drie de originele bedoelingen van judo: – Judo als competitieve sport – Judo als bewegingsleer voor de verbetering van o.a. motoriek en coördinatie – Judo als krijgskunst voor o.a. zelfverdediging en weerbaarheid.

De reguliere lessen richten zich vooral op de eerste twee componenten. Vooral voor de jeugd moet het plezier centraal staan. Ook het plezier van het winnen van wedstrijden hoort hierbij. Daarnaast worden eigenschappen als doorzettingsvermogen, respect voor elkaar, incasseringsvermogen en het leren kritisch naar de eigen inbreng te kijken in alle lessen naar voren gebracht.

Bushido kan judo tevens inzetten als middel om te werken aan het vergroten van de weerbaarheid, voor zelfverdedigingsdoeleinden, voor motorische ontwikkeling maar ook voor het recreatief trainen. Ook bieden wij geregeld cursussen en introductielessen aan op scholen.