BJJ

Braziliaans Jiu Jitsu

Het Braziliaans Jiu Jitsu heeft zijn parallellen met judo, maar is toch weer heel anders. Hoewel het Braziliaans Jiu Jitsu pas een jaar of 15 bekend is in Nederland, is het wereldwijd een van de snelst groeiende vechtsporten. Braziliaans Jiu Jitsu, of kortweg BJJ, is aan het begin van de 20e eeuw ontstaan in Brazilië door de beroemde familie Gracie (vandaar dat de sport ook vaak Gracie Jiu Jitsu wordt genoemd). De Gracies waren over het algemeen niet groot en sterk, waardoor ze zochten naar de meest ideale plek om grote tegenstander toch te kunnen verslaan. De sleutel hiertoe bleek in het grondvechten te liggen.

3 geneaties Gracie; Rickson, Helio en Kron

Waar Judo tegenwoordig vooral zijn focus heeft op de werptechnieken, is BJJ zeer gericht op het grondgevecht. Een BJJ vechter probeert via een dominante positie op de grond zijn tegenstander via een heel scala aan klemmen en verwurgingen tot opgave te dwingen.

Hoewel BJJ de laatste jaren zeer in opkomst is als wedstrijdsport, is het in beginsel een zelfverdedigingskunst die van praktische toepasbaarheid ‘op straat’ uitgaat. Hierbij kunnen technieken, mits juist uitgevoerd, een fysiek minder sterk persoon helpen bij het overwinnen van sterkere en zwaardere tegenstanders. Bushido geeft les volgens het lesplan van Rickson Gracie, een van de meest succesvolle vechters van de Gracie familie. De methodiek van Rickson onderscheid zich van andere BJJ aanbieders door strikte exameneisen, die ervoor zorgen dat de kwaliteit hoog blijft. Bushido is aangesloten bij de Rickson Gracie International Jiu Jitsu Association, welke in Nederland onder leiding staat van Harold Harder. Vanuit de RGJJA wordt Bushido trainer Sebastiaan regelmatig bijgeschoold.

Sebastiaan met Rickson

BJJ is binnen Bushido voor meerdere doeleinden effectief. Of je nu technieken wil leren voor zelfverdediging, voor het trainen voor Mixed Martial Arts wedstrijden of voor de conditionele workout, bij Bushido ben je aan het juiste adres!

 

Judo

Judo

Judo is een kleine 130 jaar geleden vanuit het traditionele Jiu Jitsu ontwikkeld door Jigoro Kano. Deze wist van de harde en destructieve zelfverdediging een systeem te creëren waarbij jong en oud plezier kan vinden. Kano noemde zijn nieuwe systeem ‘Judo’, dat letterlijk ‘de zachte weg’ betekent.

Momenteel is judo een van de meest bekende en populaire vechtsporten in Nederland. Judo wordt vaak geroemd voor zijn pedagogische karakter, en judo kan op vele vlakken zijn waarde hebben. Binnen stichting Bushido trachten we een mix te maken van alle drie de originele bedoelingen van judo: – Judo als competitieve sport – Judo als bewegingsleer voor de verbetering van o.a. motoriek en coördinatie – Judo als krijgskunst voor o.a. zelfverdediging en weerbaarheid.

De reguliere lessen richten zich vooral op de eerste twee componenten. Vooral voor de jeugd moet het plezier centraal staan. Ook het plezier van het winnen van wedstrijden hoort hierbij. Daarnaast worden eigenschappen als doorzettingsvermogen, respect voor elkaar, incasseringsvermogen en het leren kritisch naar de eigen inbreng te kijken in alle lessen naar voren gebracht.

Bushido kan judo tevens inzetten als middel om te werken aan het vergroten van de weerbaarheid, voor zelfverdedigingsdoeleinden, voor motorische ontwikkeling maar ook voor het recreatief trainen. Ook bieden wij geregeld cursussen en introductielessen aan op scholen.