Bushido BJJ’er Marcin Kus kampioen in Rijswijk

Marcin kampioenOp zondag 25 mei ging er voor het eerst een Bushido afvaardiging naar een officieel BJJ toernooi. Marcin, Erik en Menno deden in RIjswijk mee met het ‘White and Blue Belts Only’ van Holland BJJ Network.
Aan dit toernooi deden een hoop beginnende BJJ’ers van zo’n beetje alle scholen in Nederland mee en ook waren er afvaardigingen uit Belgie, Duitsland, Polen, Zweden en Slovenië. Een sterk bezet toernooi dus.
Erik begon en wist zijn eerste partij meteen te domineren. Binnen no time 13-0 voor en Erik bleef jagen voor de submission. Via een choke lukte dit, alleen had Erik zich hierbij nogal uitgeput. Leermomentje…. In de tweede partij werd dit duidelijk. Tegen een stugge geblokte tegenstander kwam Erik achter met 2-0 en hij kon dit helaas niet meer goedmaken. De derde partij ging helaas ook verloren en hiermee was Erik een ervaring rijker, maar het toernooi zat erop.
Menno en Marcin zaten beide in de -94 klasse, waar Menno goed begon Hij kwam 5-0 voor en had vlak voor tijd een comfortabele positie. Hij wilde echter meer en werd hierdoor wat onzorgvuldig. Zijn tegenstander wist de positie om te draaien en Menno verloor helaas met 5-7. Jammer. Hierna herstelde Menno zich, door zijn tegenstander zo onder druk te zetten dat deze zichzelf blesseerde bij een aanval. Menno won de partij, maar wist zijn laatste partij niet te winnen waardoor ook hij na drie partijen klaar was.
Marcin begon meteen ook goed. Tegen een sterke mede Pool duurde het even voor Marcin druk kon zetten, maar vanuit de guard wist hij vlak voor tijd een kimura (armklem) aan te zetten, waar zijn tegenstander op moest afkloppen. Ook de tweede partij werd gewonnen met dezelfde kimura techniek, waarna de laatste poulewedstrijd ook door Marcin werd gewonnen. Ditkeer weer met een armklem, maar nu een americana. Hiermee plaatste Marcin zich voor de halve finales. In de halve finale maakte Marcin zijn snelste submission. Binnen de minuut moest zijn tegenstander afkloppen op een armbar vanuit de guard, en een finaleplaats was hiermee een feit. In de finale waren beide tegenstanders erg op hun hoede en bleef het gevecht lang staand. halverwege de tijd koos Marcin echter voor de aanval, en wist hij na een takedown de cross side te bereiken. Vanuit de cross side viel hij meteen weer aan met een americana armklem. De tegenstander glipte er echter uit, maar Marcin bleef volharden en wist uiteindelijk de submission te maken! Vijf partijen, vijf submissions! Top gedaan Marcin!

Geslaagden BJJ jeugd examens

Tijdens de graduatie training van maandag 1 juli zijn de volgende jeugd BJJ’ers geslaagd voor de volgende graad:

Willy Krastel witte band 2 strepen
Bram Montauban witte band 2 strepen
Kevin Ruisch gele band
Martijn van Vegten gele band 2 strepen
Sander Admiraal gele band 3 strepen
Max Cortie oranje band
IMG_1560Van harte gefeliciteerd!

BJJ

Braziliaans Jiu Jitsu

Het Braziliaans Jiu Jitsu heeft zijn parallellen met judo, maar is toch weer heel anders. Hoewel het Braziliaans Jiu Jitsu pas een jaar of 15 bekend is in Nederland, is het wereldwijd een van de snelst groeiende vechtsporten. Braziliaans Jiu Jitsu, of kortweg BJJ, is aan het begin van de 20e eeuw ontstaan in Brazilië door de beroemde familie Gracie (vandaar dat de sport ook vaak Gracie Jiu Jitsu wordt genoemd). De Gracies waren over het algemeen niet groot en sterk, waardoor ze zochten naar de meest ideale plek om grote tegenstander toch te kunnen verslaan. De sleutel hiertoe bleek in het grondvechten te liggen.

3 geneaties Gracie; Rickson, Helio en Kron

Waar Judo tegenwoordig vooral zijn focus heeft op de werptechnieken, is BJJ zeer gericht op het grondgevecht. Een BJJ vechter probeert via een dominante positie op de grond zijn tegenstander via een heel scala aan klemmen en verwurgingen tot opgave te dwingen.

Hoewel BJJ de laatste jaren zeer in opkomst is als wedstrijdsport, is het in beginsel een zelfverdedigingskunst die van praktische toepasbaarheid ‘op straat’ uitgaat. Hierbij kunnen technieken, mits juist uitgevoerd, een fysiek minder sterk persoon helpen bij het overwinnen van sterkere en zwaardere tegenstanders. Bushido geeft les volgens het lesplan van Rickson Gracie, een van de meest succesvolle vechters van de Gracie familie. De methodiek van Rickson onderscheid zich van andere BJJ aanbieders door strikte exameneisen, die ervoor zorgen dat de kwaliteit hoog blijft. Bushido is aangesloten bij de Rickson Gracie International Jiu Jitsu Association, welke in Nederland onder leiding staat van Harold Harder. Vanuit de RGJJA wordt Bushido trainer Sebastiaan regelmatig bijgeschoold.

Sebastiaan met Rickson

BJJ is binnen Bushido voor meerdere doeleinden effectief. Of je nu technieken wil leren voor zelfverdediging, voor het trainen voor Mixed Martial Arts wedstrijden of voor de conditionele workout, bij Bushido ben je aan het juiste adres!