BJJ

Braziliaans Jiu Jitsu

Het Braziliaans Jiu Jitsu heeft zijn parallellen met judo, maar is toch weer heel anders. Hoewel het Braziliaans Jiu Jitsu pas een jaar of 15 bekend is in Nederland, is het wereldwijd een van de snelst groeiende vechtsporten. Braziliaans Jiu Jitsu, of kortweg BJJ, is aan het begin van de 20e eeuw ontstaan in Brazilië door de beroemde familie Gracie (vandaar dat de sport ook vaak Gracie Jiu Jitsu wordt genoemd). De Gracies waren over het algemeen niet groot en sterk, waardoor ze zochten naar de meest ideale plek om grote tegenstander toch te kunnen verslaan. De sleutel hiertoe bleek in het grondvechten te liggen.

3 geneaties Gracie; Rickson, Helio en Kron

Waar Judo tegenwoordig vooral zijn focus heeft op de werptechnieken, is BJJ zeer gericht op het grondgevecht. Een BJJ vechter probeert via een dominante positie op de grond zijn tegenstander via een heel scala aan klemmen en verwurgingen tot opgave te dwingen.

Hoewel BJJ de laatste jaren zeer in opkomst is als wedstrijdsport, is het in beginsel een zelfverdedigingskunst die van praktische toepasbaarheid ‘op straat’ uitgaat. Hierbij kunnen technieken, mits juist uitgevoerd, een fysiek minder sterk persoon helpen bij het overwinnen van sterkere en zwaardere tegenstanders. Bushido geeft les volgens het lesplan van Rickson Gracie, een van de meest succesvolle vechters van de Gracie familie. De methodiek van Rickson onderscheid zich van andere BJJ aanbieders door strikte exameneisen, die ervoor zorgen dat de kwaliteit hoog blijft. Bushido is aangesloten bij de Rickson Gracie International Jiu Jitsu Association, welke in Nederland onder leiding staat van Harold Harder. Vanuit de RGJJA wordt Bushido trainer Sebastiaan regelmatig bijgeschoold.

Sebastiaan met Rickson

BJJ is binnen Bushido voor meerdere doeleinden effectief. Of je nu technieken wil leren voor zelfverdediging, voor het trainen voor Mixed Martial Arts wedstrijden of voor de conditionele workout, bij Bushido ben je aan het juiste adres!